Jak vybrat přilbu na kolo. Kompletní průvodce

Výběr přilby na kolo není radno podceňovat. Helma může zabránit těžkému zranění, při kterých dochází během pádu z kola. Dětem do 18 let zákon v České republice nařizuje nosit helmu povinně a v nejlepším případě by cyklistickou helmu měli nosit všichni cyklisté bez rozdílu na věk. Pojďme se podívat, jaká kritéria zohlednit při výběru cyklistické helmy, aby vám byla při jízdě pohodlná nikde netlačila a zároveň dostatečně chránila hlavu.

Typy cyklistických helem

V prvé řadě budete vybírat podle toho, kde jezdíte nejčastěji, tak aby se helma hodila pro váš styl jízdy. Logicky jinou helmu budete potřebovat na silniční cyklistiku a jinou na MTB. Kapitolou sama o sobě jsou pak dětské helmy.

Silniční helmy

Jak už název napovídá, tak jde o helmy, které jsou určeny primárně na silniční cyklistiku. Hodit se ale budou na gravelová kola, kde jezdíte v lehkém terénu. Jsou navrženy, aby minimalizovaly odpor vzduchu. Jejich předností je také velmi dobré odvětrávaní a většinou mají také nižší hmotnost.

MTB helmy

Helma na MTB tedy na horskou cyklistiku má robustnější konstrukci a její tvar zpravidla více kryje zadní část hlavy. MTB helma poskytuje lepší ochranu před pády a nárazy než silniční helma. Jejím poznávacím znamením bývá přední kšilt proti slunci, který chrání i před větvemi a blátem. 

MTB helmy jsou dostupné v různých variantách podle typu jízdy, jako je cross-country, all-mountain, enduro, downhill nebo freeride. Každá varianta má svůj specifický vzhled a funkce, které odrážejí charakter jízdy.

Přilby na BMX

Helmy určené na BMX poznáte podle specifického designu. Mají velmi málo otvorů pro odvětrávání, ale mnohem více bezpečnostních prvků. Jsou navrženy pro extrémní sporty s vysokým rizikem pádů.

Městské helmy na kolo

Helmy do města kombinují stylový vzhled s praktičností. Nejsou tak technické jako sportovní varianty, ale nabízejí dostatečnou ochranu pro městské prostředí.

Na velikosti helmy záleží

Správná velikost je základem. Helma by měla sedět pevně, ale neměla by tlačit. Pásky by měly tvořit tvar písmene V kolem uší, a zároveň by měly být upraveny tak, aby byly těsné, ale opět nesmí tlačit. Většina cyklistických helem nabízí i možnost nastavení, což zajišťuje lepší pohodlí a bezpečnost.

Jak určit správnou velikost helmy?

Použijte krejčovský metr a obměřte si obvod hlavy asi centimetr nad obočím. Většina výrobců uvádí velikostní tabulky podle obvodu hlavy. Následně si svůj obvod hlavy porovnejte s velikostní tabulkou výrobce a dle toho vyberte správnou velikost.

Jak zkontrolovat, že helma správně sedí?

Zkuste zahýbat helmou ze strany na stranu, to stejné pak proveďte vpřed i vzad. Snažte se helmu posunout. Pokud helma správně sedí, tak se nesmí posouvat o více než jeden palec. 

 Zdroj: freepik.com

Čím lehčí helma, tím větší pohodlí

Obecně platí, čím lehčí helma, tím máte zaručené větší pohodlí během jízdy obzvlášť, pokud jezdíte delší trasy. Těžká helma může způsobit únavu krku. Průměrná hmotnost silniční helmy je cca 220-280 gramů, zatímco MTB a BMX helmy mohou vážit i více.

Bezpečnostní prvky každé cyklistické přilby 

Základními bezpečnostními prvky každé helmy je pevná skořepina, pěnová vnitřní část a regulační mechanismus. Hledejte helmy, které splňují standardy bezpečnosti. V Evropě by měla být certifikována dle normy EN 1078. Dalším bezpečnostním prvkem, který zvyšuje ochranu je systém MIPS. 

Co je to MIPS a jak funguje?

MIPS je zkratka pro Multi-directional Impact Protection System, což je speciální technologie, která zvyšuje ochranu hlavy při cyklistických pádech. MIPS je založen na principu, že lidská lebka je schopna klouzat po mozku při nárazu a tím snížit rotační síly, které mohou způsobit poškození mozku. MIPS napodobuje tento přirozený mechanismus pomocí kluzné vrstvy mezi skořepinou a vnitřní výstelkou helmy, která umožňuje mírný pohyb helmy vůči hlavě při nárazu pod úhlem. Tím se snižuje množství rotačních sil, které se přenášejí na mozek a mohou způsobit otřes mozku nebo vážnější poranění.

TIP: I když nosíte helmu, je stále důležité mít pojištění. Helma vám může poskytnout ochranu hlavy při nehodě, ale pojištění vás chrání před finančními následky. Pokud způsobíte nehodu nebo budete poškozeni, pojištění vám může pomoci s náklady na opravy vozidla nebo léčbu zranění.

Zvolte vhodné odvětrávání helmy

Cyklistická helma by měla také dobře větrat. Dostatečné odvětrání pomáhá udržet hlavu chladnou a snižuje riziko přehřátí. Větší a více otvorů znamená lepší odvětrání, což může ovlivňovat i aerodynamiku a hmotnost helmy. V teplejších klimatických podmínkách nebo při intenzivní jízdě hledejte helmu s větším počtem větracích otvorů. Silniční helmy mají zpravidla lepší odvětrávání než MTB helmy.

 Zdroj: freepik.com

Cyklistická helma by měla slušet

Na trhu je mnoho stylů a barev. Vyberte si helmu, která vám nejen padne, ale bude se vám i líbit. Zkuste sladit svou helmu s kolem, nebo s barvami cyklistického oblečení, které nejčastěji nosíte.  

Bílá nebo černá helma?

Univerzálními barvami, které se hodí ke každé barvě kola jsou bílá a černá. Protože skelet přilby je z polystyrenu, což je vynikající izolační materiál, tak nemusíte mít strach, že by se vám přilba na sluníčku rozpálila a bylo by v ni horko. 

Barevné a více kontrastní, to znamená, že vás auto na horizontu uvidí lépe než s černou helmou, také za zhoršené viditelnosti a v šeru je větší pravděpodobnost, že budete lépe vidět. 

Větší viditelnost na cestě zajistí i reflexní prvky třeba v podobě proužkou zejména v přední a zadní části helmy. Některé helmy mají integrovanou blikačku, počítejte, ale že si za takovou helmu připlatíte.

Nenechávejte přilbu u tepelných zářičů a nebo například v autě za oknem, mohla by se teplem zdeformovat.

 

×

Splátková kalkulačka ESSOX

×