Montáž a seřízení ráfkových brzd typu V-breake

Dobře fungující brzdy jsou nezbytné pro bezpečnou jízdu na všech typech jízdních kolech. Ráfkové brzdy jsou stále nejrozšířenějším typem brzd na kolo a to i v době, kdy je na nových kolech stále častěji vytlačují kotoučové brzdy. Pro bezchybný chod ráfkových brzd musíte mít v dobrém stavu lanko, bowden, brzdové páky a brzdu s neopotřebovanými špalky.

Pro zajímavost: Na jízdních kolech všech typů se zhruba od roku 2000 začaly používat vyšší brzdy, neboli typ "V-break".

Jak namontovat ráfkové brzdy

       

obrázek č.1                                                                                                              obrázek č.2

V-break mají vyšší ramena pro větší brzdný účinek a k tomu vhodně přepákované brzdové V-páky. Montují se stejně jako jejich předchůdci (brzdy typu "cantilever") na pivoty na rámu a na vidlici. Nasadíte je na očištěný a vazelínou namazaný pivot a imbusem přišroubujete ramena brzdy. Součástí špalku je sada podložek, které umožňují špalek nastavit ve správné vzdálenosti a sklonu k ráfku. Špalek musí kolmo dosednout na brzdnou plochu, nesmí dřít o plášť, nebo být ve spodní části volně ve vzduchu (obrázek č.1).

          

obrázek č.3                                                                        obrázek č.4                                                                       obrázek. č.5

Postup pro nasazení lanka a seřízení ráfkových brzd

  1. Lanko od brzdové páky veďte brzdovým bowdenem do hliníkového vodítka, které se opře o horní výkyvnou část jednoho z ramen.
  2. Nasadíte na lanko krytku proti nečistotám (černou "harmoničku") a lanko zachytíte do fixačního šroubku (obrázek č.2).
  3. Mačkáním brzdové páky zkontrolujete správné nastavení špalku k ráfku. Když je špalek v pozici k ráfku, tak ho finálně doladíte (obrázek č.4).
  4. Nyní nastavte vzdálenost špalku od ráfku - na obou stranách musí být stejně daleko 2mm. K tomu slouží malý regulační šroubek (obrázek č.3), který najdete na těle brzdy. Jeho utahováním, nebo povolováním seřizujete sílu pružin brzdy, aby stejně silně oddalovala obě strany brzdy.

Dodatečně můžete upravit chod brzd i pomocí regulačních šroubů na brzdových pákách (obrázek č.5). Máte dvě možnosti:

  • Buď upravíte vzdálenost špalků pomocí šroubu, ve kterém je opřený bowden,
  • nebo pomocí opěrného šroubku nastavíte vhodnou vzdálenost páky brzdy od řídítek. Pro zkrácení vzdálenosti brzdové páky od řídítek oceníte malé ručky dětí i žen.

 

×

Splátková kalkulačka ESSOX

×